Usein kysytyt kysymykset

 

Miten homekoirat koulutetaan?

Homekoirat koulutetaan positiivisesti vahvistaen. Koulutusmenetelmä on sama, mitä viranomaiset käyttävät esimerkiksi huumekoiriensa koulutukseen, etsittävä haju vain on homekoirilla eri.

Käytän homekoirien koulutukseen laboratoriosta tilattuja homemaljoja, sekä vaurioitunutta rakennusmateriaalia. Treenaan koiriani säännöllisesti. Harjoitukset sisältävät kätkötreeniä, aidoilla homevaurioilla harjoittelua, puhtaan tilan etsintää, hajuerottelua sekä erilaisia häiriötreenejä.

Tutkiiko homekoira talon myös ulkopuolelta?

Homekoiratarkastus tehdään aina talon tai asunnon sisällä. Ulkona on aina luonnon hometta ja siellä ne saavatkin olla. Ratkaisevaa on, pääseekö homeen hajua huoneilmaan ja se tutkitaan sisäpuolelta käsin.

Jatkotutkimukset homekoiratarkastuksen jälkeen?

Homekoiratarkastuksen jälkeen tilaa tutkivan henkilön on ymmärrettävä homekoiran käytön perusteet ja rajoitukset, sekä homekoiran toimintatapa. Koira ilmaisee kohdan, josta haju tulee sisäilmaan, joten kohteeseen koiran jälkeen saapuvalle jatkotutkijalle jää koiran havaitsemien kohtien tarkastaminen, sopivien toimenpiteiden valinta ja korjaussuunnittelu. Homekoiran havaintoihin vaikuttavat ilmavirtaukset, rakenteiden materiaalien ominaisuudet ja asennustapa, rakenteiden tiiveys, ilmanvaihdon toiminta, painesuhteet sekä mikrobikasvustojen monet ominaisuudet. Jatkotutkijan tulee osata arvioida homekoiran tekemien ilmaisujen merkitystä ja kohtiin sopivia jatkotoimenpiteitä.

Millaisia esivalmisteluita pitää tehdä ennen tarkastusta?

Toimitan asiakkaalle aina ennen tarkastusta tietopaketin, jossa on ennakko-ohjeita tarkastusta varten sekä yleistä tietoa homekoirista. 


Ennen tarkastusta siirretään huonekalut mahdollisuuksien mukaan pois seinien vierustoilta, viedään mahdolliset polttopuut ulos, tyhjennetään biojätteitä sisältävät roskikset ja pidetään ilmanvaihto normaalitilassa. Tuuletusta ei suositella tarkastuspäivänä. Lemmikkieläimet siirretään tarkastuksen ajaksi pois tarkastettavista tiloista. Normaali viikkosiivous on suotavaa tehdä ennen tarkastusta, vahvoja desinfiointiaineita ei tule käyttää.

Voiko homekoiraan luottaa?

Vuonna 2020 Asianajotoimisto Teräskulma teki tutkimuksen homekoirien luotettavuudesta. He tutkivat kuinka usein koirien ilmaisema kohta paljastuu jatkotutkimuksissa vaurioituneeksi. Tulosten perusteella homekoirat paikansivat vauriot lähes yhdeksässä tapauksessa kymmenestä.


Suoritan vuosittain koirieni kanssa Suomen Homekoirayhdistyksen järjestämän omavalvontaradan, jossa pääsen arvioimaan koirieni taitoja kriittisesti. 

Osaako koira kertoa kuinka paljon hometta on tai mitä lajia se on?

Koira on opetettu ilmaisemaan kohta, jossa homeenhaju on kaikkein voimakkain. Se ei osaa kertoa mistä homelajista tai kuinka isosta vauriosta on kyse. Homeet kasvavat usein sekakasvustoina, joten joissain tilanteissa koiran tulisi tehdä esimerkiksi viisi temppua putkeen ilmaistakseen kaikki kohdassa kasvavat homelajit. Istuu, menee maahan, heilauttaa häntää, haukahtaa, jähmettyy nenäkosketukseen, niiaa.. Mikä tarkoittikaan mitäkin? Johan siinä ohjaajakin menisi 30 eri homelajin ilmaisujen kanssa sekaisin! Tästä syystä kaikille homelajeille ilmaisumuoto on sama. Suosittelen aina koirien ilmaisukohtiin jatkotutkimuksia kosteus- ja homevaurioihin erikoistuneen kuntotutkijan toimesta.

Häiritseekö ihmiset, eläimet tai esimerkiksi niiden ruoat homekoiran työskentelyä?

Lemmikkieläimet tulee siirtää pois tutkittavista tiloista ennen tarkastusta. Myös pienet ja vilkkaat lapset voivat häiritä koirien työskentelyä. Terraario-/akvaarioeläimet, ruoan haju ja rauhalliset ihmiset eivät homekoiria häiritse. Niin kuin meistä jokainen, myös koirat ansaitsevat työrauhan.

Olen ostamassa asuntoa ja haluan teettää siihen kunto- ja homekoiratarkastuksen. Kumpi kannattaa suorittaa ensin?

Homekoiratarkastus on erinomainen lisä perinteisen kuntotarkastuksen rinnalle. Koira tarkastaa pintaa syvemmältä, pintoja rikkomatta. Suosittelen homekoiratarkastusta ennen kuntotarkastusta, että mahdollisia koirien ilmaisukohtia voidaan tutkia tarkemmin kuntotarkastuksen yhteydessä. Eli homekoiratarkastus ennen kuntotarkastusta.